KADIN SAĞLIĞI

“Kadın Sağlığı”, Italfarmaco Grubu olarak en güçlü varlık gösterdiğimiz terapötik alanların başında yer almaktadır.

Kadınların tüm yaşam döngüsünü kapsayan sağlık çözümleri ile yaşamlarının her aşamasında kadınların sağlığını iyileştirmek amacıyla geliştirdiğimiz çok geniş bir ilaç, gıda takviyesi ve tıbbi cihaz portföyümüz bulunmaktadır.

VULVOVAJİNAL KURULUK VE VULVOVAJİNAL ATROFİ

Vulvovajinal kuruluk; östrojen düzeylerindeki azalma sonucu veya normal vajinal mikrofloranın fiziksel veya kimyasal iritasyonu veya değişimi sonucu vajinanın doğal nemlenmesinde bir azalma olması nedeniyle meydana gelir. En sık görülen vajinal rahatsızlıklar kaşıntı, iritasyon, yanma ve disparonidir (cinsel ilişki sırasında ağrı). Vulvovajinal atrofi, azalan östrojen nedeniyle vulvovajinal epitelinin incelmesi, esnekliğinin ve dokuların sıvı üretme yeteneğinin azalmasıdır.

Tedavi seçenekleri semptomların şiddetine, tedavinin etkinliği ve güvenliliğine, hasta seçimine bağlıdır.

Referanslar:

  • NAMS Position Statement. Menopause, 2020;27(9):976-992

POLİKİSTİK OVER SENDROMU (PKOS)

Üretken çağdaki kadınları etkileyen, etiyolojisinde birçok genetik ve çevresel etmenin etkili olduğu, kronik anovulasyon (yumurtlamanın gerçekleşmemesi) ve hiperandrojenizm (androjen miktarında artış) ile karakterize bir jinekolojik ve endokrinolojik bozukluktur.

İlk olarak 1935 yılında Stein ve Leventhal tarafından 7 hastadan oluşan bir seride polikistik overler ve amenore birlikteliği olarak tanımlanmıştır.

Patofizyolojisinde genetik faktörler, hiperinsülinemi (kandaki insülin miktarının yüksek olması) ve insülin direnci gibi faktörler rol oynamaktadır.

PKOS Tedavisi:

Tedavide amaç; androjen fazlalığına bağlı semptomların azaltılması, adet düzensizliklerinin tedavisi, infertilite tedavisi ve hastanın hastalığın uzun dönem etkilerinden korunmasıdır.

PKOS belirtileri ve şiddeti farklılık gösterdiğinden, tedavi yöntemleri hastaya göre değişmektedir.

PKOS Belirtileri:

  • Adet düzensizlikleri
  • Olağan dışı kanama
  • Vücutta fazla kıllanma
  • Yüzde ve sırtta aşırı sivilcelenme
  • Cilt dokusunda değişiklik
  • Gebe kalmada zorluk ya da kısırlık
  • Kilo alma
  • Erkek tipi saç dökülmesi
  • Karın ve omuz bölgesi yağlanması

Referanslar:

  • Aytemiz E., Polikistik Over Sendromu. Jinekolojide Pratik Bilgiler; Ekim, 2020: Bölüm V.
  • Polikistik Over Sendromu Tanı ve Tedavisi. Adrenal ve Gonadal Hastalıklar Kılavuzu; 2020: Bölüm 18.

MENOPOZ

Menopoz, bir kadının hayatındaki son adetin tarihi için kullanılan tıbbi bir terimdir.

Yumurtalıkların fonksiyon kaybı sonucu üreme yeteneğinin (yumurtaların) kaybının eşlik ettiği seks hormonları, östrojenler ve progesteronun düşük üretimi nedeniyle ortaya çıkan sürecin doğal bir parçasıdır.

Menopozun ortaya çıkma yaşı ortalama 50 yıldır.

Bir kadının hayatının bu aşaması, yumurtalıkların ürettiği ana hormon olan östrojendeki düşüşle ilişkili olan yumurtalık aktivitesinin kesilmesi ile karakterizedir.

Bu durumun kısa, orta ve uzun vadede diğerlerinin yanı sıra vazomotor semptomları (sıcak basması, terleme, uykusuzluk) bulunmaktadır.  Menapoz döneminde sadece vajinada değil tüm vücutta değişiklikler gerçekleşir.

Vajinal kuruluk, yanma, ağrılı cinsel ilişki, sık idrara çıkma, gece idrara çıkma ve sıkışma menopoz sonrası dönemde yaygın olarak görülür. Bütün bunlar, kadının yaşam kalitesinde azalmaya neden olabilir. Zamanında ve yeterli tedavi edilmediği takdirde, rahatsızlıklar kronikleşerek genitoüriner sağlığı önemli ölçüde etkileyebilir.

Menopozdaki kadınları etkileyen östrojen seviyelerindeki ani düşüş, menopoz sonrasında hızlanmış kemik kaybına da neden olur.  Bu dönemde yıllık kemik kaybı %1, menopoza geçiş döneminin tümünde %10 civarındadır.

Referanslar:

  • Yaşlılıkta Endokrinolojik Hastalıkların Tedavisi Kılavuzu, 2019, Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği
  • Osteoporoz ve Metabolik Kemik Hastalıkları Tanı ve Tedavi Kılavuzu 2018, Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği
deneme bonusu veren siteler